Kan jeg selv vælge kirke og/eller præst?

Nej, der er ikke helt frit valg.

Som udgangspunkt har du ret til at blive bisat eller begravet fra dit eget sogns kirke. Altså kirken i det sogn, hvor du bor. Og af den præst, der er tilknyttet sognet og kirken.
Du må dog også gerne blive begravet fra en anden kirke, som du har en tilknytning til. For eksempel hvis det drejer sig om den kirke, du er døbt, konfirmeret eller gift i. Eller i kirken i den by, hvor du har boet i mange år. 
Er man f.eks.  flyttet på plejehjem, er man ikke automatisk nødt til at bruge kirken i det sogn, hvor plejehjemmet ligger.

Når kirken er valgt, vil det normalt være den tilhørende præst, som skal stå for handlingen. I visse, særlige tilfælde kan man få lov til at bruge en anden præst. F.eks. hvis man har en præst i familien eller hvis afdøde af en eller anden grund havde et særligt nært forhold til en præst. Men det skal altid aftales med den præst, der hører til kirken.

Du kan derfor som udgangspunkt ikke vælge din egen sognepræst fra, selv om der skulle have været en “kurre på tråden”, eller hvis du af forskellige grunde oftere besøger nabosognets kirke. Er du i sådan en situation bør du i god tid overveje at løse sognebånd til en præst, du har det godt med.
Det kan du gøre ved at henvende dig til den præst, du gerne vil være tilknyttet, så hjælper hun eller han dig med det formelle.

Dette indlæg blev udgivet i Spørgsmål til bedemanden. Bogmærk permalinket.